Piyano Kursu İzmir ailesi olarak bugün sizler için Kavramsal Sanat Nedir konusunu ele alacağız.. Sanat, insanlığın tarihinden beri sürekli bir devinim halindedir. Bu devinim kimi zaman toplumsal olaylara, kimi zaman da bu olayların karşıtlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Peki son yüzyılın belki de en önemli sanat akımlarından biri olan kavramsal sanat nedir biliyor musunuz?
Eğer cevabınız hayır ise, ya da kavramsal sanata dair daha fazla şey öğrenmeye de açıksanız bu yazımız tam size göre. Çünkü bu yazımızda sizler için kavramsal sanat nedir sorusuna cevap verecek ve akımın belirli ilkelerini paylaşacağız.
Piyano Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Buraya Tıklayın.
Kavramsal Sanat Nedir
Kavramsal Sanat Nedir
Kavramsal sanat, bir parçanın arkasındaki temel kavramı veya fikri, geleneksel sanatsal kısıtlamaların herhangi bir düşüncesinin üzerinde vurgular.
Bu sanat akımı hem modernizmden etkilenir hem de bu akımı eleştirir. Modernist sanat, geleneksel görsel sanat biçimini bozarken, kavramsal sanat, sanatın kendisinin tanımını bozar.
Hem görsel hem de performans sanatı aracılığıyla, konsept sanatçılar sanatsal olarak aktarmayı umdukları fikirleri alırlar ve bunu mümkün olduğunca minimalist veya gerçek anlamda yapmaya devam ederler.
Kavramsal Sanatın Özellikleri
Kavramsal sanat, genellikle yaratıcı bir başlangıç kavramına gerçek bir yürütme yapar. Ve bu fikrin ötesine geçerek üretim sürecini tamamlar. Bu nedenle kendine has bazı özellikleri ve ayırt edici nitelikleri vardır. İşte kavramsal sanatın dört temel özelliği de tam bu noktadan yola çıkarak kavranabilir.
Kavramsalcılık, modern sanat tarihinin diğer geleneksel olmayan ve avangard üsluplarına dayanır. Soyut dışavurumculuk, pop art ve dada, kavramsal sanatın alışılmamış yaklaşımını körükleyen önemli üsluplarıdır.
Aynı zamanda kavrambilimciler, belirli bir sanat formunu neyin oluşturması gerektiğine dair önyargılı kavramları kabul etmezler. Onların görüşüne göre, uygun gördükleri herhangi bir materyal ve yaklaşımla sanat yapmak mümkündür. Bu nedenle sanatın tek amacı başlangıç kavramını aktarmaktır.
Kavramsal sanat eserleri kendi başlarına dursa da, birçoğu sanat piyasasına ve dünyaya ironik kurumsal eleştiriler olarak da hizmet eder. Sanatın ne olduğu ya da ne olması gerektiği konusundaki beklentileri tersine çevirerek, konsept sanatçılar hem sanatsal gelenekleri hem de kendilerini buldukları daha geniş kültürü ironik bir biçimde hicivlendirir.
Her zaman böyle olmayabilir ama kavramsal sanat objeleri minimalizme yönelebilir. Fikirlerini iletmek için ilkel ve temel bir yaklaşım kullanarak, sanatsal bir kavramı herhangi bir ek fırfırlar olmadan ne kadar kolay aktarabileceğinizi gösterirler.